Вітаємо Вас! Сподіваємося, що матеріали блогу допоможуть Вам при підготовці та під час навчально-виховного процесу у 2020/2021 навчальному році!

четвер, 31 серпня 2017 р.

Аналіз роботи з педагогічними кадрами за 2016/2017 навчальний рік



Метою науково-методичної роботи з учителями історії та правознавства, географії та економіки, художньо-естетичних дисциплін в 2016/2017 навчальному році було забезпечення умов для формування особистості педагога через створення наукового простору, системи інформаційного і комп'ютерного забезпечення. Реалізація поставленої мети вимагала забезпечення модернізації всієї науково - методичної  роботи з використанням новітніх технологій і активне використання їх під час проведення методичних заходів та виконання педагогічних проектів, які включали розробку ефективних методик використання інформаційно-комунікаційних технологій у процесі підготовки професійно компетентного фахівця. 

У 2016/2017 навчальному році в районі працювало методичні формування, а саме:
§                    РМО вчителів суспільствознавчих дисциплін з проблеми «Удосконалення змісту  і структури уроків історії  на основі інноваційних методів навчання»;
§                    РМО вчителів географії та економіки з проблеми «Підвищення ефективності і якості  освіти шляхом впровадження сучасних форм організації навчальної діяльності учнів»;
§                    РМО вчителів художньо-естетичних дисциплін з проблеми «Реалізація компетентнісного підходу в сучасних умовах розвитку художньо - естетичних дисциплін»
§                    Між предметна творча група вчителів географії та історії  з проблеми «Блог як інструмент в роботі вчителя»;
§                    Творча група вчителів музичного та образотворчого мистецтва з проблеми «Теоретичні та методичні засади роботи вчителя галузі «Мистецтво» з обдарованими дітьми».
§                    клуб вчителів географії, історії та художньо-естетичних дисциплін  « Мій рідний край» з проблеми «Роль географічного, історичного краєзнавства та народної творчості у процесі вивчення рідного краю »;
§                    постійно діючій консультпункт з проблеми «Розвиток творчої активності учнів, стимулювання участі у конкурсах, олімпіадах, науково - дослідницькій роботі».

    Вивчення результативності роботи методичних формувань виявило, що науково-методична робота проводилась на достатньому рівні. Всі методичні формування основною метою своєї роботи ставили реалізацію загальнорайонної наукової проблеми «Творче спрямування діяльності педагогічних працівників на модернізацію системи методичної роботи з метою формування професійної компетентності педагога здатного реалізувати завдання оновленого змісту освіти». Річні  плани  виконані.
Для вчителів суспільствознавчих дисциплін, географії, художньо-естетичних дисциплін з метою підвищення професійної кваліфікації і удосконалення педагогічної майстерності через впровадження в навчально-виховний процес новітніх інформаційно-комунікаційних технологій проводилися засідання творчої групи. В результаті роботи було створено вчителями 11 блогів, електронні адреси яких розміщено на блозі «Блог методиста Коваленко Оксани» режим доступу:http://blogmetodustakovalenko.blogspot.com/
Результати методичної роботи виявилися у підвищенні рівня фахової майстерності педагогів, готовності до запровадження інноваційних освітніх технологій у навчально-виховний процес, що сприяє підвищенню його якості, залученні освітян до пошукової, дослідницької, видавничої діяльності, участі в різноманітних професійних змаганнях.
Інноваційна робота з вчителями історії, географії, художньо-естетичних дисциплін була спрямована на підняття середнього вчителя до вершини творчості, залучення його до участі в реалізації колективних та авторських проектів як шляху до самоствердження і самореалізації, оволодіння інноваційними педагогічними технологіями, створення комфортного психологічного мікроклімату для всіх суб’єктів навчально-виховного характеру. З метою створення сприятливих умов для розробки, поширення і застосування освітніх інновацій в районі  визначено базові заклади з питань інноваційної діяльності вчителів географії, історії та художньо-естетичних дисциплін (Торговицька ЗШ І-ІІІ, Нерубайська ЗШ І-ІІ Торговицького НВО, Новоархангельська ЗШ І-ІІІ Новоархангельського НВО №2 , Новоархангельський НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія» новоархангельського НВО №1).
Для удосконалення системи науково-методичної роботи з педагогічними працівниками працює блог «Блог методиста Коваленко Оксани»,  що дозволило усім педагогам бути в постійному контакті з методистом, одержувати консультації.
Одним із найважливіших завдань методичної роботи є вияв розкриття здібностей, винахідливості  та ініціативи у вчителів шляхом вивчення і узагальнення педагогічного досвіду. Досвід роботи педагогічних працівників Каушана Ю.І.(вчитель музичного мистецтва Новоархангельського навчально-виховного обєднання «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – гімназія» Новоархангельського НВО №1);  Арбузової О.А. (вчителя історії Надлацької ЗШ І-ІІІ ступенів Надлацького НВО) узагальнено та  схвалено.
Постійно зростає число педагогів, досвід яких визнаний перспективним і внесений до районної  картотеки ПД. В 2016/2017 навчальному році забезпечено поширення серед педагогів району вивченого у попередні роки районним методичним кабінетом кращого досвіду роботи педагогічних працівників.
Як результат росту професійної майстерності  вчителів музичного мистецтва району є участь вчителів у конкурсах: І місце у районному етапі конкурсу «Учитель року-2016» номінація «музичне мистецтво» посів вчитель Новоархангельського НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія» Каушан Юрій Іванович.
У 2016/2017 навчальному році школярі району взяли участь та ввійшли до складу переможців  та призерів  різних конкурсів, акцій тощо.
За підсумками проведення  маємо такі результати:
 - Нікітенко Сергій переможець ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з географії (диплом ІІІ ст.) -  вчитель географії  Торговицької ЗШ І-ІІІ ступенів – Артищенко Н.Д.;
-  Півкопа Катерина переможець ІІІ етапу Всеукраїнської олімпіади з правознавства  (диплом ІІІ ст.),  вчитель вчитель історії та правознавства Новоархангельського НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія» - Коваленко О.Ю.;
- Воронкова Юлія  призер  ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН  (диплом ІІІ ступеня), науковий керівник  Коваленко О.Ю., вчитель історії Новоархангельського НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - гімназія».
Учні загальноосвітніх закладів району є постійними призерами Всеукраїнського природничого інтерактивного конкурсу «Колосок», «Геліантус» та  Міжнародному учнівському конкурсі юних істориків «Лелека».
Консалтингова діяльність проведена протягом навчального року здійснювалася через використання  різноманіття видів консультування,
що забезпечують розвиток індивідуальних потреб кожного вчителя
в професійному зростанні.
Модулі консультування, які були використані методистом
в процесі діяльності:
Назва модуля
Консультація
Термін
проведення
Організація та планування діяльності
Планування роботи районних методичних формувань, шкільних МО, планування вчителя, робота зі шкільною документацією.
Серпень 2016, протягом року
Організація навчально-виховного процесу
Вимоги до викладання та якості знань учнів.
Основні вимоги до навчальних кабінетів
Серпень 2016, протягом року
Атестація та підвищення кваліфікації, участь у фахових конкурсах
Проходження курсової підготовки, організація та проведення атестації, підготовка та узагальнення ПД вчителів-претендентів на педагогічні звання «Старший вчитель», «Вчитель-методист». Участь у фаховому конкурсі «Вчитель року»

Вересень- грудень
Робота з обдарованими дітьми. Позакласна
та позашкільна робота
з географії, історії, образотворчого та музичного мистецтва

Організація роботи з обдарованою учнівською молоддю. Позакласна та гурткова робота в школі. Вимоги до оформлення дослідницьких робіт на обласний етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт, конкурсів, експедицій тощо.
Протягом року
ДПА та ЗНО
Організація та проведення ДПА, підготовка  випускників старшої школи до ЗНО. Впровадження тестових технологій у систему контролю навчальних досягнень учнів.
Квітень-травень
Інновації
Впровадження інноваційних технологій у практику роботи вчителів.
Протягом року
Використання ІКТ
у навчально-виховному процесі

Впровадження ІКТ у навчально-виховний процес. Програмні педагогічні засоби та методика їх використання.
Використання електронних програмних засобів навчального призначення
Протягом року

Результати роботи педагогічних працівників та методиста презентовано на методичній раді, семінарах-практикумах тощо.

     Організовано та проведено районні семінари-практикуми:

-  Семінар – практикум вчителів географії з проблеми з проблеми " Використання сучасних технологій навчання у процесі викладання  шкільного курсу «Географія " на базі РМК, вчителі: Хомяченко Я.І. (Свердликівська ЗШ І-ІІ ступенів), Добровольський С.М. (Покотилівська ЗШ І-ІІ ступенів), Запорожець О.Ю. (Підвисоцька ЗШ І-ІІІ ступенів) Мкртичян І.С. (Нерубайська ЗШ І-ІІ ступенів).;

-
       -  Інтернет-семінар вчителів суспільствознавчих дисциплін з проблеми «Застосування технології розвитку критичного мислення на уроках історії» (матеріали підготували:Ільченко Л.П., вчитель історії  Копенкуватської ЗШ І-ІІ ступенів; Гула Н.В., вчитель історії Вільшанської ЗШ І-ІІ ступенів).
-    Семінар-практикум вчителів суспільствознавчих дисциплін з проблеми «Інноваційні технології розвитку професійної компетентності вчителів суспільствознавчих дисциплін» на базі РМК за участю переможця обласного етапу «Учитель року» номінація «Історія» - Колісніченко С.В.
-  Семінар – практикум вчителів художньо-естетичних дисциплін з проблеми «Стимулювання пізнавальної діяльності як засіб саморозвитку, самореалізації особистості учня на уроках предметів художньо-естетичного циклу через предметну компетентність вчителя» на базі Кальниболотської ЗШ І-ІІІ ступенів Надлацького НВО, вчитель галузі «Мистецтво»  Печенюк Т.М.
-  Семінар-практикум вчителів художньо-естетичних дисциплін з проблеми «Особливості позакласної роботи вчителя галузі «Мистецтво» з обдарованими дітьми» на базі Нерубайської ЗШ І-ІІ ступенів Торговицького НВО.

-          Інтернет – конференція присвячена  100- річчю  Української революції (1917- 1921 років) (режим доступу http://novoarhistory.blogspot.com/2017/02/100-1917-1921.html

Протягом навчального року методист РМК Коваленко О.Ю. брала  участь:

·         У навчанні за тренінгом « Шляхи впровадження STEM – освіти в основній школі»;
·         У регіональній школі новаторства з розробкою проекту «Модернізація науково-методичної роботи з педагогічними кадрами  Новоархангельського освітнього округу через розвиток інформаційно-освітнього простору  регіону».
·         У обласній творчій групі  з проблеми «Формування предметних компетентностей учнів під час реалізації вимог Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти освітньої галузі «Суспільствознавство»
·         У обласному постійно діючому семінарі з проблеми «Інноваційний менеджмент як вектор удосконалення професійних компетентностей педагогів»;
·         У педагогічній практиці у рамках курсів підвищення кваліфікації завідувачів (директорів), методистів методичних кабінетів (центрів) органів управління освітою райдержадміністрацій з проблеми "Формування індивідуальної траєкторії підвищення рівня професійної компетентності педагога в умовах розвитку інформаційно-освітнього простору".

Продовжено співпрацю з науковими установами, вищими навчальними закладами, громадськими організаціями:
·         Центр координації роботи методичних кабінетів Кіровоградського  ОІППО імені Василя Сухомлинського;
·         Відділ освітнього менеджменту Кіровоградського ОІППО
імені Василя Сухомлинського;
·         Навчальні кабінети суспільствознавчих дисциплін, художньо-естетичних дисциплін, географії Кіровоградського ОІППО
імені Василя Сухомлинського.
   Протягом 2016/2017 навчального року реалізовувалася  інформаційно-методична робота та  узагальнення матеріалів   про проведені  заходи історичного, географічного та художньо-естетичного спрямування  у навчально-виховних обєднаннях Новоархангельського освітнього округу.
Координує роботу щодо ефективної діяльності:
  Новоархангельської філії МАН (5 НТУ);
  Творчої групи вчителів з проблеми «Блог як інструмент в роботі вчителя» (створено 15 блогів);
Здійснювався науково-методичний супровід розвитку  інформаційно - освітнього середовища району. Створено та редагуються освітні блоги: «Серпневий форум педагогів Новоархангельщини» http://forumosvita2016.blogspot.com/
Просвітницький педагогічний інтернет-клуб "Державність України у датах" http://pedagogclub.blogspot.com/;
«Районний етап конкурсу «Учитель року» http://novoarhmetodvchutel.blogspot.com/; «Обдарована молодь Новоархангельщини» http://obdarovaniditmetod.blogspot.com/;
Блог РМО вчителів суспільствознавчих дисциплін; Блог РМО вчителів художньо-естетичних дисциплін, Блог учителів економіки «Гіпермаркет економічних знань»;
Блог РМО учителів географії – посилання розміщенні на власному блозі «Блог методиста Коваленко Оксани» http://blogmetodustakovalenko.blogspot.com/
Організовано та проведено::  І (етапу) конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів – МАН;
    Свято обдарованих «Зоряний олімп - 2017».
презентаційні конспекти уроків до панорами творчих уроків, макетувались та друкувались буклети, програми семінарів, оформлялись презентаційні матеріали,


Методист РМК                                                                  О.КОВАЛЕНКО



Немає коментарів:

Дописати коментар